Fractievoorzitter Marieke Alberts van GroenLinks Rijswijk heeft grote zorgen over de veiligheid van privacy gevoelige digitale persoonsgegevens. Privacy moet volgens de partij het uitgangspunt bij bouw en beheer van alle gegevensbestanden. “GroenLinks wil niet dat onze persoonlijke gegevens misbruikt worden ten koste van onze privacy.”

Op 21 maart stemt Nederland voor de gemeenteraadsverkiezingen en daarnaast is er een raadgevend referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, ook wel ‘sleepwet’ genoemd. Marieke Alberts van Groen Links Rijswijk heeft haar zorgen daarover geuit in een brief aan het college. Alberts: “Met de verregaande digitalisering krijgt de gemeente Rijswijk steeds meer informatie over inwoners digitaal in handen en daarmee een mogelijkheid om gegevens van inwoners te koppelen. Die gegevens moeten beschermd zijn tegen misbruik en criminaliteit, zodat de privacy van inwoners niet in gevaar komt.”

In de brief aan het college vraagt Alberts welke koppeling er is tussen de gegevens, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Verder wil zij weten waar, hoe en hoe lang gegevens digitaal worden opgeslagen, wie binnen de gemeente bij welke gegevens over inwoners kan komen en welke informatie van inwoners met derden wordt gedeeld en wie dat dan zijn.

Daarnaast wil de GroenLinks politica weten hoe het met de beveiliging van de persoonsgegevens is gesteld: “Wanneer en hoe is de beveiliging van de digitale systemen getest? Zijn medewerkers getraind en getest op cyber security?” Tot slot vraagt Alberts naar wat er met de verzamelde gegevens gebeurt en welke invloed de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten gaat hebben op hoe Rijswijk met gegevens van inwoners omgaat.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!