Het is Rijswijker Anish Giri net niet gelukt de 80e editie van het Tata Steel schaaktoernooi te winnen. Onze 23-jarige stadgenoot verloor uiteindelijk in een tiebreak van wereldkampioen Magnus Carlsen, nadat beide spelers na dertien speelronden aan kop waren geëindigd.

In de laatste speelronde in Wijk aan Zee kwamen beide koplopers Giri en Carlsen vrij snel remise overeen tegen respectievelijk Wei uit China en Karjakin uit Rusland. Daardoor deelden beide grootmeesters de koppositie en ook het bijbehorende prijzengeld dat aan de nummers één en twee toebehoort. Toch moest er een toernooiwinnaar komen en die werd bepaald door een tiebreak die uit twee blitzpartijen van elk 5 minuten met telkens 3seconden bedenktijd per zet.

Laat dit nou net de specialiteit zijn van de Noor die naast de reguliere wereldkampioen ook de beste van de wereld is in het snelschaak. Carlsen verloor nog nooit een tiebreak. De openingspartij leverde ook dit keer winst op voor Carlsen en de tweede partij eindigde in remise. Hierdoor is niet Giri, maar Carlsen de winnaar van het Tata Steel toernooi.

Voor Anish Giri bleef de tweede plaats over met de bijbehorende geldprijs van 8.250 euro. Daarnaast werd de Nederlander overladen met complimenten en zal hij door de punten die deze tweede plaats oplevert, terugkeren in de top 10 van de wereld.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!