Rijswijk kent vele vrijwilligers die Rijswijk net een stukje mooier maken. Wethouder Marloes Borsboom reikte in de Rijswijkse Schouwburg de vrijwilligersprijzen uit in de volgende categorieën.

Bewonersinitiatief, deze nieuwe categorie bewonersinitiatief werd gewonnen door Oudergroep Klank, die zich inzetten voor kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Ze organiseren regelmatig ontmoetings- en themabijeenkomsten. Manon en Marinka namen de prijs in ontvangst

Individueel
Freek de Jong, voor zijn jarenlange inzet voor de Benedictus- en Bernadettekerk in Rijswijk en bovendien voor het werk dat hij doet voor de Rijswijkse afdeling Groei en Bloei..

Jongeren
Tji Yu Kan is naast, maatje voor jongeren die jeugdhulp krijgen, ook getrainde ervaringsdeskundige (Expex) als gesprekspartner voor hulpverleners en de gemeente.

Groepen
De Kinderrechtenambassadeurs, 11 kinderen uit groep 7 van de verschillende Rijswijkse basisscholen. De Kinderrechtenambassadeurs hebben onderzocht wat de betekenis en de gevolgen zijn van armoede voor kinderen en hun bevindingen gepresenteerd aan de gemeenteraad. Ook staken zij zelf de handen uit de mouwen met een inzamelingsaktie van kindersportkleding.
De jeugd voor de jeugd.

Wethouder Borsboom: “Vrijwilligers zijn het cement van onze samenleving. We kunnen niet zonder. Daarom verdienen ze het om in het zonnetje gezet te worden.” Dat gebeurde op 29 januari tijdens het Vrijwilligersfeest, waarvoor alle vrijwilligers in Rijswijk waren uitgenodigd. Onderdeel van dit jaarlijks terugkerende feest is de prijsuitreiking van de Vrijwilligers van het jaar.

Stemmen
Dit jaar ging het er anders aan toe dan voorgaande jaren. Er waren 16 personen en groepen, verdeeld over vier categorieën, die in aanmerking kwamen. Deze waren uit 51 aanmeldingen genomineerd door de jury bestaande uit wethouder Borsboom, Harmen Bosma van de Rabobank en Peter Wennekes, één van de winnaars van vorig jaar. De inwoners konden uit deze nominaties kiezen wie de prijs per categorie in hun ogen verdiende. Drie weken lang kon er zowel online als met een papieren stemformulier gestemd worden. Dat de verkiezing leefde, bleek uit het grote aantal uitgebrachte stemmen: bijna 1.900 waarvan 20 procent met stemformulier in één van de vier stembussen.

Rijswijkse ‘specials’
De prijs in de nieuwe categorie Bewonersinitiatief, waarvoor ongeorganiseerde vrijwilligers en actieve inwoners in aanmerking komen, ging met bijna de helft van de stemmen naar de initiatiefnemers van Oudergroep Klank.

Prijsuitreiking
Alle winnaars ontvingen de felbegeerde Vrijwilligerstrofee en mogen zich een jaar lang ‘vrijwilliger van het jaar’ noemen. De uitreiking van de Vrijwilligersprijzen 2017 en de organisatie van het vrijwilligersfeest is tot stand gekomen in samenwerking tussen gemeente Rijswijk en het Vrijwilligerscentrum.

door Wim Mecksenaar

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!