Ditmaal de bijdrage van Jos Eijsackers , bestuurslid van de Archeologische Werkgroep Rijswijk (AWR) die zich ernstige zorgen maakt over het verdwijnen van de zogenaamde nostalgische plekken in Rijswijk.

“Als geboren en getogen Rijswijk’er (nu 80 jaar oud-red.) heb ik uiteraard veel herinneringen aan Rijswijk”, opent Eijsackers het gesprek. “Echte favoriete plekken heb ik niet meer, die plekken worden de oudere Rijswijk’er steeds meer ontnomen door de vele verbouwingen en woningbouwprojecten van na de oorlog. Het bovengrondse Rijswijk wordt voortdurend gewijzigd en, bijna net als in Den Haag,  verdwijnen de zogeheten nostalgische plekken waar de oudere Rijswijk’er herinneringen aan heeft. De grote groene vlakten van weleer zijn verdwenen of worden volgebouwd en daarna door Den Haag of binnenkort door Delft geannexeerd. De oude pandjes moeten zonodig worden omgebouwd tot modern ogende puien. Kortom, voor mij blijft er niet veel ‘oud-Rijswijk’ meer over. Daarom heb ik mijn blikken gericht op het ondergrondse Rijswijk, de archeologie. Nog even en dan kan ik daar, mede door de nieuwe wetgeving, ook niet meer bij als alles wordt afgedekt met nieuwbouw.”

De heer Eijsackers (derde van links op de foto) werd twee jaar geleden benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau

Redactie: René Marquard

Hieronder staat waarom hij tot Lid was benoemd

De heer J.J.E. Eijsackers – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Eijsackers (78) is sinds 1984 actief bij de Archeologische Werkgroep Rijswijk. Hij begon met het archeologisch veldwerk op zaterdag, naast zijn werk, waarbij hij zich ook bezig ging houden met het opstellen van onderzoeksplannen, het aansturen van de vrijwilligers en het uitwerken van de vondsten. Na zijn pensionering in 1997 vervult hij onafgebroken diverse bestuursfuncties tot nu toe. Hij is daarmee verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de bestuurlijke administratie. Daarnaast beheert hij de bibliotheek en is hij redacteur/coauteur van diverse rapportages en boekpublicaties. Ook binnen de Gerardus Marjelle gemeenschap, tegenwoordig onderdeel van de Bonifatiuskerk, is hij actief op diverse vlakken: als bestuurder, zanger in het koor, maar ook het verspreiden van het kerkblad. Tevens was hij van 1962 tot 1979 actief bij voetbalvereniging Graaf Willem II VAC; eerst als voetballer, later als bestuurslid. In 1979 werd hij tot Erelid benoemd.

 

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!