Vanaf 1 september worden er maximaal 500 asielzoekers ondergebracht voor maximaal vijf jaar. De planning is dat er na de zomervakantie zal worden begonnen met de bouw van de woonunits en andere voorzieningen op het voormalige TH-terrein aan de Lange Kleiweg.

Er wordt gesproken met verschillende partijen over veiligheid. Maandag was er een bijeenkomst bij de Rijswijkse Hockey Club, de directe buren van het AZC. Veiligheid is een beleving. Wethouder Bjorn Lugthart: “We laten mensen hun verhaal doen over gevoel van veiligheid. We willen mensen het gevoel geven dat het veilig is in Rijswijk, ook straks aan de Lange Kleiweg. Ouders kwamen zelf al met de suggestie dat zij een keer zouden moeten meefietsen wanneer dochter of zoon langs het AZC moest fietsen om het gevoel van veiligheid zelf te ervaren.”

 

Deze week komt er nog een samenvatting van het veiligheidsplan, dat niet zelf door de gemeenteraad is opgesteld, beschikbaar. Het college verwacht, naar aanleiding van een bezoek aan het AZC in Katwijk, dat er meer meldingen bij de politie komen vanwege de aanwezigheid van het azc. Wethouder gaf voorbeelden van de extra inzet van politie. “De politie werd gebeld toen asielzoekers een cursus geldpinnen kregen en met vijf personen voor een pinapparaat stonden. Ook werd de Katwijkse politie gebeld toen asielzoekers aan het trimmen waren en de melding kwam dat er een IS missie werd voorbereid.”

Er zal binnenkort een werkgroep in het leven geroepen worden met daarin de bewoners, buren, politie (wijkagent), de COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en de gemeente. Er komt bij de politie ook een aanspreekpunt AZC.

Insteek van de gemeente is dat het AZC in Rijswijk niets kost.  Midden april wordt er in de gemeenteraad de vordering van het AZC in een setting over veiligheid in Rijswijk besproken.

 

Voor meer informatie over het AZC in Rijswijk: https://www.rijswijk.nl/asielzoekers/faq

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!