De rel rond Het Glazen Huis voor ouderen in Rijswijk is weer opgelaaid nu wethouder Ronald van der Meij (Gemeentebelangen Rijswijk) en woningbouwvereniging Rijswijk Wonen de bejaarden opnieuw niet tegemoet komen.   Op het verzoek van drie raadsleden om een mediator in te schakelen wordt niet gereageerd . De bewoners van het complex, die door de woningcorporatie voor de rechter worden gesleept, zijn woedend.

De affaire in complex De Sfinx ontstond nadat Rijswijk Wonen had bepaald dat de ontmoetingsruimte voor sociale en culturele bijeenkomsten, die uit eigen zak door en voor ouderen is gebouwd, moet worden afgebroken. Ook wil de woningcorporatie dat het bestuur van de Vereniging van Eigenaren (VvE) opstapt en dat ze zelf opdraaien voor de reeds gemaakte kosten van 30.000 euro.Oppositiepartijen CDA, Beter voor Rijswijk en Partij Van der Horst spreken schande van de hautaine houding en hebben verantwoordelijk wethouder Van der Meij tevergeefs gevraagd te bemiddelen.

„Ongehoord”, vindt raadslid Ger Kruger (Beter voor Rijswijk). „Zolang de zaak onder de rechter is, wordt er niet gereageerd. Initiatieven van oudere bewoners, die zelf voor de kosten opdraaien, worden om zeep geholpen door sluwe trucjes van Rijswijk Wonen. Zo wordt op 14 maart het bestuur ontslagen en vervangen door getrouwen van Rijswijk Wonen, zodat ze op 22 maart met de handen in hun zak en een gerust gevoel naar de zitting van de rechtbank kunnen gaan. Dit is onacceptabel omdat de ontslagen bestuurders dan niet meer bevoegd zijn om voor de belangen van de bejaarde bewoners op te komen.”

De zelfredzame ouderen van de Sfinx krijgen een extra klap te verwerken, nu blijkt dat de gemeente wel subsidie uittrekt voor een sociaal project voor ouderen in Steenvoorde-Zuid. Bij het pilotproject, waarbij ook Rijswijk Wonen is betrokken, worden in diverse woongebouwen flatcoaches ingezet die ouderen ’helpen om mee te blijven doen aan de samenleving’. „Wij kunnen dit niet geloven”, zegt Koos van Helden, mede-initiatiefnemer van Het Glazen Huis. „Met ons project doen we in feite hetzelfde, maar dan met eigen middelen: voorkomen dat ouderen in een isolement terechtkomen. Waarom moet dat de nek om worden gedraaid?”

De gemeente laat weten voor het project met de flatcoaches 70.000 euro uit te trekken. „Hij of zij organiseert niet alleen zelf activiteiten, maar maakt de bewoners ook enthousiast zelf aan de slag te gaan. Hij inspireert en brengt mensen met elkaar in verbinding.”

 

Bron: Telegraaf

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!