Als onderdeel van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 organiseert de gemeenteraad en de politieke partijen de cursus Politiek Actief. In mei vond de eerste cursus met ruim 30 personen. Aan de tweede cursus namen ruim 20 geïnteresseerden burgers van Rijswijk deel.

De eerste cursus heeft meteen nieuwe kandidaten voor de lokale politiek opgeleverd. Zo start Kees Haye als SGP-kandidaat en staan verschillende cursisten straks op de lijst van de nieuwe lokale partijen WIJ en RijswijksBelang. De cursus heeft tot doel meer Rijswijkers de stap te laten zetten om zich actiever met de lokale politiek bezig te houden.

Het Rijswijks Dagblad vroeg aan cursiste Elize Plink wat haar drijfveer was om aan deze cursus mee te doen: “Een aantal mensen in mijn omgeving heeft de afgelopen maanden aan mij gevraagd: “Is de politiek niets voor jou?”. Toen ik zag dat de gemeente Rijswijk deze cursus aan zou bieden, heb ik mij direct aangemeld. Ik dacht daarbij: “als het mij weer gevraagd wordt, weet ik in ieder geval beter waar ik ja of nee tegen zeg.”. De cursus vond ik enorm leerzaam. We hebben onder andere inzicht gekregen in de verdeling van bevoegdheden (Rijk, Provincie, Gemeente), hoe overheidsfinanciën in elkaar steken en welke instrumenten raadsleden hebben. De een na laatste avond kregen we debattraining, we hebben ook hier weer veel geleerd maar vooral ook erg gelachen met elkaar.”

Kaderdebat
“De laatste avond sloten we af met het bijwonen van de raadsvergadering,” vervolgt Plink. “en vielen we met onze neuzen in de boter, want het was het kaderdebat, dus alle standpunten en belangrijke issues voor de komende periode kwamen aan bod. Na het volgen van deze cursus weet ik veel meer over hoe dingen werken, en wat op gemeentelijk niveau geregeld kan worden en wat niet. Al zou ik (nog) niet politiek actief worden, dan helpt het mij in ieder geval met een ander oog naar de komende lokale verkiezingsprogramma’s te kijken en dus een goed onderbouwde stemkeuze te maken.”

Energie
“Op de vraag óf ik nu politiek actief ga worden, heb ik nog geen antwoord. Ik zit nog steeds in een revalidatieproces en ben 9 maanden geleden weer gaan werken. Stapsgewijs breid ik mijn uren uit, maar al met al kost ook dát mij de benodigde energie. Voor mij is het nu vooral belangrijk om verstandige keuzes te maken en mijn energie goed te verdelen. Ik wil de gemeente heel hartelijk danken voor deze interessante cursus, met de toevoeging dat en verder had willen oefenen, want onderdelen zoals debattraining zijn niet alleen handig voor politiek actieve mensen.”

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!