De slagingspercentages voor het eerste auto-examen variëren sterk per examencentrum. De CBR-locatie in Rotterdam heeft met 36,1 procent het laagste slagingspercentage van Nederland; Maastricht scoort het beste met 63,4 procent. Dat blijkt uit een data-analyse van CBR-cijfers over 2017 door RijschoolPro.

Ook bij het CBR in Rijswijk is het slagingspercentage teleurstellend. Slechts 42,6 van de examenkandidaten slaagt voor het eerste examen. Alleen Amsterdam, Rotterdam en Barendrecht scoren slechter.

Op provinciaal gebied is het slagingspercentage in Limburg eveneens het hoogst, namelijk 61,2 procent. Zuid-Holland staat onderaan met 44,9 procent. De cijfers die zijn geanalyseerd beslaan de periode van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017.

Bij de herexamens is dezelfde trend te zien. De randstad scoort slecht, Rotterdam, Amsterdam, Gouda en Barendrecht blijven allemaal onder de 50 procent. Het platteland levert meer geslaagden dan de stedelijke gebieden. Het slagingspercentage ligt in Almelo, Emmen en Terneuzen rond de 60 procent.

Bij de herexamens doet het CBR in Rijswijk niet veel beter. Daar is een slagingspercentage van 44 procent. Daar staan alleen Rotterdam en Barendrecht onder Rijswijk.

Wat nog meer opvalt is dat slecht scorende CBR-examencentra relatief veel examens afnemen. Locaties als Rotterdam, Rijswijk en Amsterdam nemen in totaal rond de twintigduizend examens per jaar af. Bij goed scorende examencentra ligt dit aantal rond de drieduizend.

Bron: Rijschoolpro.nl

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!