Afghanistan, voetbal en zijn studie bedrijfseconomie spelen een belangrijke rol in het leven van Shomir Sarker, maar zo langzamerhand hoort het Attractiecentrum Zoetermeer ook in dat rijtje thuis. De 23-jarige Zoetermeerder werkt er al vijf jaar met veel plezier in diverse functies. Hij begon als baan- en gamebegeleider, springt soms bij in de horeca, maar richt zich tegenwoordig ook op receptie en sales. ‘Elke werkdag is anders.’

Shomir werd geboren in de stad Jalalabad, in het noordoosten van Afghanistan, niet ver van de grens met Pakistan. Zo rond zijn derde vluchtte hij met ouders en zus naar Nederland, waar hij eerst een halfjaar in het Asielzoekerscentrum (AZC) Groningen verbleef. Inmiddels woont Shomir alweer zo’n twintig jaar in Zoetermeer, de stad waar hij ook werkt.

,,Ik werkte als vakkenvuller bij de Hoogvliet, maar dat beviel niet. Een vriend van mij werkte hier bij Attractiecentrum Zoetermeer en zei dat ze mensen zochten. Toen ging ik met een paar andere vrienden die ook een baantje zochten solliciteren en we werden gelukkig alle drie aangenomen.” Shomir sprong in het diepe, al had hij wel één eis. ,,Ik wilde niet in de keuken staan als afwasser, maar verder maakte het me niet uit.”

Baan- en gamebegeleider
Als zestienjarige werd hij baan- en gamebegeleider. ,,Als kind vierde ik hier al mijn verjaardagsfeestje. Het was dus al een beetje bekend terrein voor mij. Ik vond het wel stoer om bij de kartbaan te gaan werken.” Shomir, die tegenwoordig in een vriendenteam voetbalt bij de zaterdagsenioren van DSO, maakte kennis met de games en het karten en groeide geleidelijk in zijn rol.

Enthousiasme
,,Bij elke activiteit heb je dingen die je moet vertellen voor de veiligheid. De gordel omdoen bij het karten, zorgen dat er geen haren knel zitten tussen de helm, niet rennen bij het lasergamen; dat soort dingen. Met een verhaaltje maak ik het wat leuker. Tijdens het spel moet ik ze ook proberen te entertainen. In het begin ging het wat houteriger, maar op een gegeven moment leerde ik er een verhaaltje van te maken. Enthousiasme is belangrijk en ik probeer altijd iedereen van een groep te betrekken bij de activiteit.”

In 2014 werd Shomir teamleader en in de zomer van dat jaar sprong hij ook af en toe bij in de horeca, om zijn horizon wat te verbreden. Sinds de overname van Wim van der Kooy Vastgoed in december 2016 richt Shomir zich nu ook op receptie en sales. ,,Ik werk hier nu twee à drie dagen per week, naast mijn studie. Ik vind het nog steeds heel erg leuk wat ik doe. De klanten maken het steeds weer anders. Ik heb nooit dezelfde groep, dus het is elke keer weer een verrassing hoe mijn werkdag uitpakt.”

Foto: Shomir Sarker in de bar van Attractiecentrum Zoetermeer.

Fotobron: Zoetermeers Dagblad.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!