In de Leeswijzer waarin Voortgezet onderwijsscholen onder de loep worden genomen, komt het GSR er van de drie Rijswijkse scholen het best vanaf. De kleine vmbo school heeft volgens duo.nl, die de cijfers heeft geleverd, het laagste percentage zittenblijvers en het hoogste aantal opstromers. Het slagingspercentage en het gemiddelde cijfer komt overeen met dat van het Rijswijks Lyceum en het Stanislascollege.

De komende maanden gaan alle leerlingen van groep acht van de basisschool op zoek naar een school voor Voortgezet Onderwijs. Handig hulpmiddel daarbij is de Leeswijzer, een gids waarin onder meer alle scholen in de regio in cijfers worden ontleed. Zo kan men per school van elk schooltype (vmbo, havo en vwo) het slagingspercentage, het gemiddeld cijfer per schooltype en het percentage zittenblijvers zien. Tenslotte is ook te zien of er veel opstromers (leerlingen die naar een hoger niveau switchen) zijn.

De drie Rijswijkse scholen hebben allemaal een vmbo afdeling. Daar scoorden het Rijswijks Lyceum, het GSR en het Sint Stanislascollege nagenoeg hetzelfde slagingspercentage: 86/87 %. Het gemiddeld schoolcijfer op het Rijswijks Lyceum blijft iets achter bij de andere twee scholen; 6,3 om 6,5.

Het opvallendste verschil tussen de drie scholen zit in het percentage zittenbijvers en opstromers. Gereformeerd Scholengemeenschap Randstad (GSR) heeft slechts 2,4 % zittenblijvers om 6,7 opstromers. Bij het Rijswijks Lyceum is dat 8,1 % om 3,9% en op het Stanislascollege 6,0% en 1,7%. Daarbij wel de kanttekening dat het GSR met slechts 165 leerlingen beduidend kleiner is dan bijvoorbeeld het Rijswijks Lyceum dat er 1479 telt. Ook heeft laatste genoemde school als enige in Rijswijk een havo en vwo afdeling.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!