Op zondagmiddag 4 februari om 14.30 uur organiseert het vocaal ensemble ’Chervoni Korali’ ter gelegenheid van het einde van de Byzantijnse kerst het Velyka Kolyada oftewel het Grote Kerstconcert in de Bonifatiuskerk in Rijswijk.

Samen met het Lysenko Koor en het Utrechts Byzantijnskoor en de Oekraïense gemeenschap gaan ze proberen de sfeer van Het Grote Kerstconcert in Nederland te creëren. Op het programma staan kerstliederen uit Oekraïne en liturgische gezangen uit de Oekraïens Byzantijnse kerk. Samen met de muzikale uitvoeringen is er ook een theatrale voorstelling, de typische Oekraïense “Vertep”, over de geboorte van Christus!

Velyka Kolyada (Het Grote Kerstconcert) is een Oekraïens kerstkoorfestival (met ongeveer 2000 zangers), dat jaarlijks plaatsvindt in de Dominicaanse Kerk in Lviv. Er klinken traditionele kerstliederen in verschillende uitvoeringen.

Het Lysenko koor bestaat uit ruim 30 leden en staat onder de bezielende leiding van de Oekraïense dirigente Inna Ogarok. Het Lysenko Koor is in 1996 opgericht door de Oekraïense zanger, dichter en musicus Dr. Myroslaw Antonowycz. Het koor heeft tijdens zijn bestaan veel aandacht besteed aan het leren zingen van Oekraïense, folkloristische liederen als ook aan het zingen van de Byzantijnse liturgie in de authentieke Oekraïense taal. Het koor wordt regelmatig gevraagd om Oekraïens liturgische gezangen te zingen tijdens zowel katholieke als protestantse vieringen, speciaal in Nederland maar ook in België, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Canada.

Het Utrechts Byzantijns Koor onder leiding van Iryna Gorvanko is inmiddels meer dan 65 jaar “jong” en is dus nog springlevend! Het koor is eveneens opgericht Myroslaw Antonowycz. Het Utrechts Byzantijns Koor geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland waarin een beeld wordt gegeven van de Oekraïense religieuze en profane zangcultuur.

Het Vocaal Ensemble ‘Chervoni Korali’ werd opgericht als kerkkoor in december 2014 door Oekraïners in Nederland. De vocalisten zijn verenigd door liefde voor Oekraïense liederen en promoten graag de Oekraïense tradities en cultuur. In 2016 vertegenwoordigde ‘Chervoni Korali’ Oekraïne op het Embassy Festival in Den Haag en in 2017 op het Strandwalfestival in Rijswijk. Het koor staat onder leiding van dirigente Nataliya Malhanova-van Loo.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!