Leerlingen van het Rijswijks Lyceum nemen vanaf 1 december deel aan het NK debatterenvoor scholieren Dit jaar nemen 124 vo-scholen uit heel Nederland deel aan de moeder der debattoernooien voor scholieren: het NK Debatteren voor Scholieren. De leerlingen van onder andere het Rijswijks Lyceum gaan op deze lustrumeditie het debat met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s, waaronder immigratie, palmolie en of alcoholreclame verboden zou moeten worden.

Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Economische Zaken, Buitenlandse Zaken, Universiteit Utrecht, het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem en het Mendelcollege in Haarlem. Het Mendelcollege is dit jaar gastlocatie.

De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen:
– Palmolie moet verboden worden
– Er moet een quotum komen voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen
– Alcoholreclame moet verboden worden

Het is het 20e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland.

Programma
Vrijdag 1 december – voorronde 3
14:00 Opening plenair door dagvoorzitter Nick Schoemaker
14:40 Debatronde 1 (in debatlokalen)
16:10 Debatronde 2 (in debatlokalen)
17:15 Pauze
18:25 Debatronde 3 (in debatlokalen)
20:45 Bekendmaking tien finalisten + wildcards plenair door dagvoorzitter Nick Schoemaker

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!