Je staat er niet zo bij stil, maar de naam  Rijswijk komt meer voor je dan je denkt. We weten inmiddels wel dat we ook een Rijswijk hebben in Gelderland, deze plaats valt onder de Gemeente Buren. Nog een Rijswijk kennen we en die vinden we in Brabant en ‘deze Rijswijk’ valt onder de Gemeente Woudrichem.

Zou je dan de naam Rijswijk in andere vorm wellicht nog tegenkomen? Volgens mijn informatie hebben we een school in onze zusterstad Condega met de naam van ons eigen Rijswijk.

Dan denk je het toch wel gehad te hebben, maar nee hoor, we komen ook een “De Rijswijk”  tegen In Amsterdam, en die is voor mij ook nieuw!! Zo enthousiast als ik ben toch even contact opgenomen met de heer Bart Zwagemaker van onderstaande organisatie:

Als wij het over ‘De Rijswijk’ hebben, dan praten we over een voorziening van HVO-Querido in stadsdeel Amsterdam-West, een RIBW (Beschermd Wonen) en 24-uursvoorziening voor huisvesting en begeleiding van langdurig zorgafhankelijke psychiatrische cliënten.

De Rijswijk biedt huisvesting en begeleiding aan 72 cliënten. In De Rijswijk biedt de bewoners een veilige woonomgeving. De cliënten beschikken over een eigen kamer met eigen douche en wc. Er wonen 7 tot 9 cliënten per etage (kleinschalig wonen) en elke etage heeft een gezamenlijke huiskamer met keuken. De begeleiding verzorgt drie maal per dag de maaltijd voor de bewoners. Verder zijn er 16 cliënten gehuisvest in zogenaamde wuifwoningen, grotere eenpersoonappartementen met een aparte slaapkamer, waarvoor ook meer zelfstandigheid is vereist.

De naam Rijswijk is een getrapte afleiding: de naam komt van de Rijswijkstraat, haaks op de Poeldijkstraat. Je hebt daar vlakbij ook de Voorburgstraat en de Westlandgracht. Leuk om hiermee  in www.rijswijksdagblad.nl te komen! En dat vonden wij ook… (red)

Tekst: René Marquard

Foto: website De Rijswijk

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!