Op 7 november 2016 daagde sportwethouder Rene van Hemert de Rijswijkse sportwereld uit om met ideeën te komen voor realisatie van een optimaal sport- en beweegklimaat in Rijswijk. Dat bleek niet aan dovemansoren gezegd, afgelopen maandag 8 januari 2018 presenteerde een groep van zeven bestuurders uit de Rijswijkse sportverenigingen de Sport- en Beweegnota Rijswijk 2017 – 2020. Daarin wordt het sport- en beweegbeleid voor de komende jaren beschreven, met 2030 als lange termijnperspectief.

Lex Stijl (Rijswijkse Hockey Club), Bas Contant (honk- en softbal Red Lions), Gerard Wetzels (voetbalvereniging Vredenburch), Hans Beudeker (wielervereniging De Spartaan), Peter Honselaar (volleybalvereniging Inter), Thea Smit (gehandicaptensport Haag ’88), Remco Nunnikhoven (korfbalvereniging Refleks) en Ewout Boendermaker (basketbalvereniging Lokomotief) pakten als Meedenkgroep de handschoen op en slaagden er in een half jaar tijd in een ambitieus beleidsplan op te stellen.

Met drie ambities:
– iedereen in Rijswijk eigen niveau, manier en moment met plezier kan sporten en bewegen (ook nieuwe Rijswijkers);
– sportverenigingen blijvend een grote rol spelen voor de gezondheid van de Rijswijkse inwoners;
– talenten worden ondersteund in hun ontwikkeling;
– er genoten kan worden van vele sportevenementen.

Met een brede maatschappelijke visie i.p.v. solitaire sportvisie, toekomstbestendige krachtige sportverenigingen en de strategie ‘verbinden en samenwerken’ moet dat werkelijkheid worden. Daarbij trekken gemeente en sportverenigingen de komende eensgezind op. De Meedenkgroep heeft daarvoor een reeks voorstellen gedaan. De gemeente Rijswijk heeft de visie en de voorstellen voor het overgrote deel overgenomen officieel vastgesteld.

Instemming sportverenigingen
De Meedenkgroep laat het daar niet bij, de leden (uitgezonderd Ewout Boendermaker) hebben de uitnodiging van wethouder Van Hemert aangenomen om zich verder te ontwikkelen tot officiële Sportraad van Rijswijk. Daarvoor worden de komende manden de voorbereidingen getroffen, intussen gaat de ‘Sportraad in oprichting’ verder met het adviseren van de gemeente Rijswijk over de uitvoering van het nieuwe sportbeleid. Maandagavond stemden de aanwezige Rijswijkse sportverenigingen in met dat beleid en de ontwikkeling van de Meedenkgroep naar Sportraad Rijswijk. Daarmee is het eerste belangrijk resultaat voor sport en bewegen in Rijswijk geboekt.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!