Het aantal valongevallen dat is geregistreerd bij huisarts en ziekenhuis is in Rijswijk ruim boven het landelijk gemiddelde. Veel Rijswijkse ouderen voelen zich minder zeker bij het lopen op straat en zijn bang om te vallen. De valpreventie ‘Rijswijk blijft staan’ geeft gerichte oefeningen voor het versterken van de spieren en het snel herstellen van het evenwicht. Daarnaast is er in de cursus ruime aandacht voor de mogelijkheden om de eigen veiligheid te vergroten; bijvoorbeeld door een andere inrichting van de leefomgeving, gebruik van hulpmiddelen op straat en het meedoen aan een telefooncirkel.

In Rijswijk kunnen ouderen meedoen met het valpreventie programma ‘Rijswijk blijft staan’. In dit innovatieproject is het de bedoeling om beweging op gang te brengen bij minimaal 500 (alleenstaande) ouderen van 65 jaar en ouder, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

In Rijswijk wonen ruim 10.000 mensen boven de 65 jaar. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf ouderen kwetsbaar is: ze hebben (lichamelijke) beperkingen, zijn minder gezond en voelen zich eenzaam. De helft van de ouderen bestaat uit een huishouden van één persoon. Het is de bedoeling dat door de valpreventiebijeenkomsten nieuwe vriendschappen gaan ontstaan.

Heeft u interesse in de 12-weekse cursus of kent u iemand? U kunt mailen naar j.lubis@sportiefplus.nl of bellen naar 015 2411155.

Kijk naar de volgende video van Wim Mecksenaar: https://www.youtube.com/watch?v=_5HE4dREcpo

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!