Restaurant Elea: innovatief met Griekse invloeden. Het dekt volgens chef Takis Panagakis de lading volledig. Samen met partner en mede-eigenaar Bibi Kuyp kijkt hij terug op het afgelopen jaar dat Elea (Grieks voor olijf) in de Herenstraat in Winkelcentrum Oud Rijswijk zit. David Ghoerahoe van de Rabobank is op bezoek bij het restaurantpaar dat het eerste jaar veel indruk heeft gemaakt in culinair Nederland.

De prijzen en eervolle vermeldingen volgden zich het afgelopen jaar in rap tempo elkaar op. Het restaurant in het hartje van Oud Rijswijk maakte veel indruk door de Gouden Pollepel bij het AD te winnen. De Telegraaf en de Volkskrant schoten woorden tekort om de kwaliteit van de nieuwste culinaire hotspot van Haaglanden te beschrijven. Het paar was uitermate tevreden met een vermelding in de Michelin gids en andere culinaire vakmagazines. “Nu is het zaak om deze aandacht vast te houden”, vertelt Bibi Kuyp. “In het afgelopen half jaar een goede naam opgebouwd en dat is een mooie kans om de klandizie uit te breiden met gasten buiten de directe omgeving.”, concludeert David Ghoerahoe. De accountmanager van de Rabobank is benieuwd wat hen het afgelopen jaar is opgevallen.

Nieuw
“Als je een zaak begint is bijna alles nieuw”, zegt chefkok Takis Panagakis. “Ik had natuurlijk ervaring met restaurant Mazie in Den Haag waar ik ook bij de start aanwezig was. Maar Bibi en ik heb het afgelopen jaar veel geleerd. Ook van de fouten die we gemaakt hebben. Het ondernemerschap komt je niet zo maar aanwaaien. Kwestie van vallen en weer opstaan.” De uitreiking van de Gouden Pollepel hebben Takis en Bibi niet kunnen meemaken. De vader van de chef-kok overleed in Griekenland. “We weten nu wel dat we met een gerust hart de zaak even kunnen achterlaten. De recensies die we kregen waren onverminderd goed. Wij zaten in Griekenland en in de zaak was iedereen scherp genoeg om het wegvallen van Takis niet op te laten vallen.”

Volgens veel gasten is het nog maar een kwestie van tijd dat Elea voor een Michelin ster in aanmerking komt. “Daar denken we niet aan”, vervolgt Panagakis. “We weten dat er inspecteurs van Michelin zijn langs geweest. Het leverde ons een vermelding op in de Michelin gids, een hele eer natuurlijk.” Heel lang dromen over een Michelin ster is niet wat het culinaire paar zal doen. Nadenken over de toekomst des te meer. “We hebben een geweldig jaar gedraaid. Dat zegt veel, maar niet alles. Je kan pas na twee jaar zien hoe de zaak ervoor staat. Dan kunnen we pas beslissen of we verder gaan investeren in de zaak. Je spreekt dan toch spaargeld aan. Het is dan fijn te weten dat de zaak goed loopt. Je mag als ondernemer dromen, maar je moet ook realistisch blijven. Het eerste waar we nu voor staan is om de inrichting een luxueuzere uitstraling te geven. Het meubilair hebben wij overgenomen van de vorige eigenaar. Wij vinden het fijn, en horen dat ook als feedback van gasten, om een luxe uitstraling te hebben.”

Aandacht
Nu is het aan de ondernemers Panagakis en Kuyp om de aandacht gevestigd te houden op Elea. Vaste klanten de kwaliteit blijven bieden en nieuwe klanten verrassen met mooie gerechten. Kuyp:””En ondertussen inkomsten en uitgaven goed in de gaten houden. Want dat hoort ook bij het ondernemerschap. We zijn blij met de Rabobank in zee te zijn gegaan. Als wij dat vergelijken met andere aanbieders geven zij een realistisch plaatje en waarschuwen zij voor mogelijke valkuilen.” David Ghoerahoe keek bij de ondernemers, die Elea groot willen maken, niet alleen naar de prijzen die Panagakis had gewonnen, maar zag bij het ondernemerspaar een realisme dat hem beviel. “Niet te snel van stapel lopen en verantwoorde uitgaven doen.”

“Je mag als ondernemer dromen, maar je moet ook realistisch blijven”

Het ziet er naar uit dat het Rijswijkse ondernemerspaar voorlopig nog blijft zitten waar het nu zit. “Natuurlijk zitten we vol met ideeën”, zegt Kuyp. “We willen graag uitbreiden. We vragen ons dan ook wel af of dat hier mogelijk is. Maar een pas op de plaats is ook wel eens goed.” Panagakis vult aan: ”Ik loop al langere tijd met het idee om elders een nieuw concept uit te zetten. Elea blijft dan ons paradepaardje, zeg maar de basis. Maar ergens anders kunnen we misschien iets opstarten dat lijkt op het tapas concept dat iedereen wel kent. Wanneer men in Griekenland uit eten gaat, bestelt men voor de hele groep, en wordt er Mezze opgediend. Een verzameling van traditionele hapjes van verse producten tegen een redelijke prijs.”

Terug naar Elea waar er, gelijk de jaargetijden, vier maal per jaar een nieuwe kaart verschijnt. “Dat is iedere keer weer een leuke uitdaging. Nieuwe dingen proberen en op elkaar afstemmen. Men verwacht van ons een avondje uit, een culinaire belevenis. Wij verwennen onze gasten graag. Wij kijken wel eens met een schuin oog naar Antwerpen. Daar zitten de levensgenieters. De reden waarom ik kok ben geworden: mensen culinair verwennen. Wanneer wij een vleugje Antwerpen in Rijswijk krijgen, dan zijn wij geslaagd in onze opzet.”

Voor meer informatie: https://restaurantelea.nl/

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!