Op Facebook kwamen we de volgende leuke bijdrage tegen van Politie Rijswijk. Het geeft een aardig inkijkje in de voordelen van de fiets als vervoer- en surveancemiddel voor agenten.

“Zaterdag 27 januari 2018 hadden twee collega’s vroege dienst en verlieten omstreeks 08.00 uur op hun bikes het bureau. Dat doen veel collega’s als de dienst het toelaat. Soms is er te weinig personeel om naast de noodzakelijke noodhulp-auto collega’s te laten biken of op de motor in te zetten.

Bikers zijn goed getraind en kunnen veel werkgerelateerde manoeuvres uithalen, zoals iemand klemrijden, trappen afrijden, etc. Op de bike surveilleren heeft veel voordelen; op locaties waar de motor of auto niet makkelijk komt zijn ze bijvoorbeeld vooral onopvallend in schermer en donker, altijd snél én ook nog eens geruisloos, een ideale combi voor een politieagent!! Een wegrennende dief zal het altijd van bikers verliezen als ze in de buurt zijn, voor je het weet is de dief aangehouden.

Geruisloosheid tijdens surveilleren is heel handig als er bijvoorbeeld in steegjes en paden tussen huizen gesurveilleerd moet worden omdat er in een wijk onlangs ingebroken werd. Lopend kan dat ook maar bij betrappen van verdachte vluchtende figuren win je het bijna altijd met een bike.

De agenten surveilleerden deze dag in de ochtenduren in de buurten van Oud-Rijswijk (Cromvliet, Leeuwendaal, Bomenbuurt) en op de zaterdagse markt. Ze waren wel zo sociaal om daar met hun bike aan de hand over de markt te gaan, er was op dat moment ook geen noodzaak om te fietsen. Indien nodig mag de politie dat wel. Op dat lopen-met-fiets kregen de twee van marktbezoekers positieve en leuke opmerkingen.

Enkele uren later na hun lunch surveilleerden ze in winkelcentrum In de Bogaard. Dit heeft altijd een preventieve werking op kwaadwillenden en de ‘gewone’ burger vindt het prettig ook hier politie te zien. Ook werden er in de middaguren straten in Vrijenban (Vogelwijk en Pauwenhof) besurveilleerd.

Deze twee collega’s ervaren hun bikes als ideaal surveillance-gereedschap en zijn daardoor supergemotiveerd ‘de wijk in te gaan’…”

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!