De jongeren-raadsvergadering die afgelopen donderdag in het stadhuis plaatsvond met scholieren van het Rijswijks Lyceum, ROC Mondriaan en het Wellantcollege kan niet anders dan een groot succes genoemd worden. Dat is tenminste de mening van de VVD, Wij. en LP Rijswijk die zich er lovend over hebben uitgesproken.

De leerlingen hadden voorafgaand aan de ‘raadsvergadering’ les gekregen over lokale democratie en burgerschap. Gemeenteraadsleden hebben de standpunten van hun partij toegelicht en verteld wat hun werk inhoudt. Toen het debat onder leiding van wethouder en loco-burgemeester René van Hemert van start ging, was direct duidelijk dat de verbale kwaliteiten van de deelnemers van hoog niveau waren.

Coen Sleddering van de VVD Rijswijk was één van de raadsleden die de leerlingen tijdens het debat begeleidde: “Wat opviel was het grote enthousiasme van de leerlingen”, aldus de lijstrekker.” Ook waren ze zeer goed in staat om hun argumenten onder woorden te brengen. En dat zonder stemverheffing en onbeleefdheid.” Sleddering sluit af met een compliment aan de gemeente Rijswijk voor dit leuke initiatief.

Ook Jeroen Weber van LP Rijswijk was onder de indruk van de leerlingen. “Met open mond luisterde ik vandaag naar de debatkwaliteiten van leerlingen van Rijswijks Lyceum, ROC Mondriaan en het Wellantcollege”, zegt de lijsttrekker van LP Rijswijk. “Met zelfgekozen onderwerpen, goed doordachte argumenten en zonder enige vorm van ‘microfoonvrees’ voelden de leerlingen elkaar stevig aan de tand. Op respectvolle manier legden zij elkaar het verbale vuur aan de schenen. Ook de mores die geldt in de raadzaal hadden de leerlingen snel onder de knie. Voor mij als aspirant raadslid was het leerzaam om mee te maken, vooral omdat deze jongeren wisten te verbinden in plaats van de verschillen uit te vergroten. Als deze jeugd de toekomst heeft, dan maak ik mij geen zorgen!”

Karim Ibrahim verdedigde als kandidaats raadslid de nieuwe partij Wij. “Vandaag mocht ik de jongeren laten kennismaken met besluitvorming. Heel belangrijk en een geweldig initiatief! Wij. wil jongeren ook betrekken bij ‘echte’ besluiten die hen of hun leefwereld aangaan. Niet voor niets hebben we een eigen jongerenafdeling! Dat ze mondig genoeg zijn, bleek vandaag wel! “

Uiteindelijk won het Rijswijkse Lyceum de debatwisselbokaal welke in ontvangst werd genomen door gelegenheids-fractievoorzitter Ninthe de Zeeuw.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!