De fractie Onafhankelijk Rijswijk wil Rijswijk mooier maken door verschillende rotondes te verfraaien. “De oprukkende verstedelijking en het toenemend aantal verkeersdeelnemers en parkeerdruk dragen niet altijd bij aan een vrolijk aanzicht op straat. Dat kan beter”, de Rijswijkse fractie.

De fractie vervolgt: “Daarbij kwamen we uiterst creatieve, maar eenvoudige oplossingen tegen. Overal ter wereld worden rotondes benut voor verfraaiing van het stadsgezicht. Soms is dat door middel van eenvoudige maar sierlijke beplanting, op weer andere plekken wordt lokale, exclusieve kunst geëxposeerd. In Frankrijk, waar (grote) rotondes een eerder regel zijn dan uitzondering, zijn sommige routes ingericht als ware het kunst-gallerijen.”

“Het gebeurt overigens al een aantal jaren in de gemeentes om ons heen. De gemeente Wassenaar gaat sponsor-contracten aan met hoveniers om rotondes te verfraaien en tegelijkertijd te onderhouden, in Pijnacker-Nootdorp worden rotondes verhuurd en in Leidschendam-Voorburg worden rotondes geadopteerd. Deze ‘exploitatie’ van rotondes is een win-win situatie voor iedereen: de omwonenden en voorbijgangers genieten van het fraaie aanzicht, de hovenier geniet van relatief goedkope publiciteit, en de gemeente kan bezuinigen op het onderhoud van de openbare ruimte.”

Verfraaiing
“Rijswijk doet het qua ‘groen in de buitenruimte’ niet slecht, zeker niet als je kijkt naar het binnenstedelijk gebied van Den Haag. Toch kunnen veel plekken volgens ons wel een gezonde dosis verfraaiing en een geïnspireerd aanzicht gebruiken. Deze eenvoudige oplossing kan direct worden ingezet voor rotondes (bv. Pr. Marijkesingel/Schaapweg, Monseingeur Bekkerslaan/S.W. Churchilllaan etc.) of op vrije middenbermen (bv. Beatrixlaan t.h.v. Woonzorgcentrum Steenvoorde of de vernieuwde ‘stadsboulevard’ de Generaal Spoorlaan t.h.v. de Schouwburg etc.). Met een beetje inspiratie, goede wil en doorzettingsvermogen staat Rijswijk er nog dit voorjaar veel fleuriger bij!”

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!