“Schulden moet je niet verhelpen – schulden moet je voorkomen!” Dat is het nuchtere standpunt van Onafhankelijk Rijswijk lijsttrekker Rob Korbijn (foto) over gemeentelijke hulp aan mensen met financiële problemen.

Korbijn, zelf werkzaam in de financiële sector, heeft een duidelijke visie op de manier waarop de gemeente omgaat met schulden. “De gemeente richt zich conform de gemeentelijke wet- en regelgeving op de hulp aan mensen met torenhoge schulden. Dat is overigens een uitstekende zaak. Maar tegelijkertijd wordt er nog veel te weinig ingezet op het voorkomen van schulden onder risicogroepen. ” Korbijn is helder in zijn oordeel: door het gebrek aan preventie is deze aanpak weinig efficiënt. “Onlangs verscheen in het Algemeen Dagblad een artikel over een Rijswijker in de schuldhulpverlening, die nieuwe schulden maakte. Dat toont aan dat alleen hulpverlening bij schuld niet voldoende is. Mensen moeten leren om geen nieuwe schulden te maken.”

Er is volgens Korbijn een eenvoudige aanpak mogelijk. “Maak tijd vrij voor voorlichting. Maak goed promotiemateriaal. Zet in op parallelle trajecten van sanering en voorlichting. Mensen die herhaaldelijk in de schuldhulpverlening terecht komen, zouden aan bepaalde verplichting moeten voldoen om aanspraak op schuldhulpverlening te behouden. Daarbij denk ik aan een eenvoudige cursus ‘persoonlijk financieel management’. Alleen als die mensen écht met geld leren omgaan, wordt uiteindelijk het probleem écht oplost.”

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!