De Zomerschool voor senioren verzorgt op donderdag 3 augustus een boeiende lezing over Marten Toonder en Olivier B. Bommel. Deze lezing vindt plaats in Wijkcentrum Stervoorde, Dr. H.J. van Mooklaan 1 en begint om 14.00 uur. De kosten bedragen € 5,00 (incl. koffie/thee). Bezoekers kunnen zich tot 15 minuten voor tijd aanmelden.

Schrijver en striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) portretteerde in zijn verhalen Olivier B. Bommel en Tom Poes met een grote knipoog naar de Nederlandse samenleving. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij zich daarin ook bezig hield met het christendom en in het bijzonder met het Hollandse calvinisme. Ook de Bijbel was een inspiratiebron voor de Bommelverhalen: Toonder putte daaruit voor verhaalmotieven, maar ontleende ook woorden en uitdrukkingen aan de oude Statenvertaling. Daarnaast leverde hij in zijn verhalen impliciet kritiek op het christelijke gedachtegoed, waartegenover hij zijn eigen levensbeschouwelijke opvattingen plaatste.

In zijn rijk geïllustreerde lezing gaat Klaas Driebergen in op wat Marten Toonder geloofde en hoe hij tegen Bijbel en christendom aankeek. Hij geeft interessante en leuke voorbeelden van hoe dit doorwerkte in zijn verhalen.

De lezing duurt 2 uur, inclusief pauze.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!