Zuid-Holland maakt zich op voor de komst van twee enorme winkelcentra. De Mall of the Netherlands in Leidschendam en de Holland Outlet Mall in Zoetermeer moeten samen minstens 17 miljoen bezoekers per jaar gaan trekken. Zelfs de NOS besteedde hier gisteren aandacht aan. ,,Lokale winkeliers zien voordelen in vernieuwing van het winkelaanbod, maar vrezen de concurrentie van twee ‘winkelreuzen’ op slechts een kwartier rijden bij elkaar vandaan”, aldus de NOS.

Op 15 december wordt de eerste steen gelegd voor de Mall of the Netherlands. Wat nu nog het verouderde winkelgebied Leidsenhage is, moet straks voor 12 tot 14 miljoen mensen per jaar een bestemming zijn om te shoppen, een hapje te eten en naar de film te gaan.

Ontwikkelaar Unibail-Rodamco stopt 470 miljoen euro in het project. Het winkelcentrum telt straks 280 winkels, 20 restaurants en 2200 bioscoopstoelen. Een uniek project in Nederland, zegt de ontwikkelaar, naar voorbeeld van luxe Amerikaanse malls.

,,De komst van Mall of the Netherlands is niet onomstreden”, meldt dde NOS. ,,De gemeenten Leiden, Wassenaar en Voorschoten stapten naar de rechter om het project tegen te houden. Ze zijn bang dat winkeliers in de regio onder de komst van het enorme winkelcentrum zullen lijden. Uiteindelijk gaven de omringende gemeenten hun verzet op”.

Koopjesjagers

Dat het luxe winkelcentrum een vernieuwde en verbeterde versie is van een winkelgebied dat anders aan leegstand en verpaupering ten prooi valt, speelt een grote rol. Het merendeel van de winkeliers dat nu huurder is in Leidsenhage, komt straks ook in de Mall of the Netherlands te zitten.

In het nabijgelegen Zoetermeer is de strijd nog niet gestreden. Daar wil ontwikkelaar Provast een outletcentrum bouwen, zoals die er ook zijn in Roermond, Lelystad en Roosendaal. (Bron NOS)

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!