Inwoners van Rijswijk kunnen vanaf vandaag hun buren inzetten om een boodschap te doen of bijvoorbeeld een pakketje weg te brengen. Met haar innovatieve platform brengt Bun.Run als eerste bezorgservice buurtbewoners en lokale ondernemers samen. “Uiteindelijk willen we ernaar toewerken dat een Runner na het bezorgen van een boodschap, gelijk de retourpost van je buurman meeneemt samen met het jasje dat naar de stomerij moet”, aldus oprichter Martijn Lukaart.

Het idee ontstond vanuit de wens van Lukaart om ’s ochtends kraakvers brood van de bakker thuisbezorgd te krijgen. Toen bleek dat de bakker zelf geen bezorgers had, was het idee voor Bun.Run geboren. “Al snel bleek hier veel animo voor te zijn en dat stopte niet bij verse broodjes”, aldus Lukaart (foto onder).

Het platform fungeert als intermediair tussen buurtbewoners, lokale ondernemers en zogenaamde ‘Runners’. Dit zijn buurtbewoners die met hun eigen vervoer ophaal- en bezorgopdrachten uitvoeren. Via een mobiele app kunnen ze aangeven of ze beschikbaar zijn. Vervolgens bekijkt het systeem voor elke opdracht automatisch welke beschikbare Runner het dichtstbijzijnd is én een vervoersmiddel heeft dat past bij de opdracht. Inmiddels zijn al meer dan honderd Runners actief.

Bundelen
Iedereen kan gebruik maken van het platform, zowel buurtbewoners (als Runner of om iets te laten bezorgen of ophalen) als lokale ondernemers. Zo hebben partijen als PostNL en Deliveroo inmiddels ook een overeenkomst met Bun.Run. Lokale ondernemers kunnen de app van Bun.Run ook als extra virtuele etalage inzetten voor de producten die zij nu op afroep kunnen aanbieden. Hierbij kunnen ze er zelfs voor kiezen om de bezorging zelf te doen, altijd of enkel op bepaalde momenten.

Lukaart: “Ons doel is het optimaliseren van de zogenaamde first and last mile: een straal van 1,6 km om jou heen waar binnen we dat wat jij wilt bezorgen of laten ophalen zo efficiënt mogelijk bundelen met andere opdrachten of partijen. We stimuleren hierbij dat je je verse brood bijvoorbeeld op eenzelfde tijdstip laat bezorgen, zodat je op zondagochtend de bezorgkosten kunt delen met de buurvrouw. En door het delen van hun locatie, vragen Runners op hun beurt aan de buurt: ‘ik ben nu bij de supermarkt (of een andere locatie); Heb je nog iets nodig?”

De stad in je broekzak
De app “Get” van Bun.Run laat in real-time zien welke winkels open zijn en of daar op dat moment Runners in de buurt beschikbaar zijn. Zelfs het afrekenen gebeurt in de app. Lukaart: “Op deze manier kan je veel lokale producten op afroep naar je toe laten komen en heb je als consument de stad in je broekzak.”

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!