Anja Bannink is een op en top Rijswijkse. In veel organisaties deed zij goed werk als vrijwilliger. Samen met haar mijmeren wij over het Rijswijk van het verleden, heden en toekomst.

Jij woont al zo’n 60 jaar in Rijswijk, wat maakt deze stad en de wijk waarin je woont voor jou zo bijzonder?
“Ik woon mijn hele leven al in Rijswijk, nu bijna 61 jaar, op een kleine onderbreking van 2 jaar, waarin ik in het Statenkwartier in Den Haag woonde. Ik ben met Rijswijk meegegroeid, verhuisde met mijn ouders steeds weer naar de nieuwste wijk die gebouwd werd. Dat zorgde er ook voor dat mijn leventje zich in Rijswijk afspeelde: basisschool St.Willibrordus, Churchilllmavo en daarna ROS. Volleybal bij Inter Rijswijk en 25 jaar werkzaam bij Rabobank Rijswijk in de Kerklaan. Ruim 10 jaar vrijwilligerswerk bij speeltuin Buvelio en ook bijna 10 jaar in hospice het Vliethuys, hospice ook voor Rijswijkse inwoners. Ik ken dus zo langzamerhand ontzettend veel mensen hier. Op de laatste nieuwbouwwijken na ken ik (bijna) elke straat. Het gemoedelijke karakter van vooral de oude kern van Rijswijk en de wijk waar ik woon (Rembrandtkwartier) spreekt mij erg aan. Mensen uit allerlei leeftijdsgroepen leven in deze wijk harmonieus samen en men let, zonder opdringerig te zijn, op elkaar. De ruime aanwezigheid van groenvoorzieningen en bomen vind ik fantastisch.”

In die 60 jaar Rijswijk zal jij ongetwijfeld de nodige herinneringen hebben? Noem er eens een paar.
“Ja, eigenlijk te veel om op te noemen. Het openluchtzwembad bij de Wervel waar heel Rijswijk te vinden was op warme dagen, de ijsboer van Jamin die elke woensdag langs kwam en we een limlolly mochten kopen voor 10 cent, de fanfares die vroeger regelmatig door de straat marcheerden, de aanleg van het tunneltje onder het station door naar de Boogaard, de zeilboten die op het meer van te Werve voeren, de Herenstraat waar nog auto’s door reden en er twee heel smalle stoepjes aan weerszijden waren, de markt op zaterdag was er altijd al, burgemeester Bogaard die Rijswijk omtoverde in een grote rozentuin, de bouw van de Boogaard – revolutionair voor die tijd- , de bouw en de sloop van het spoorviaduct…..”

Wat zou je wel graag verbeterd willen zien in Rijswijk?
“Ik zou graag een nieuwe organisatie willen zien die uit alle wijken (serieuze) vertegenwoordigers heeft. Die organisatie kan allerlei klachten en problemen op het gebied van ruimtelijke ordening aanpakken en beoordelen, in samenspraak met enkele gemeente-ambtenaren, zonder dat hier een wekenlang traject aan vooraf gaat. Deze organisatie mag zelf ook opdracht geven tot het oplossen van problemen, als hier noodzaak toe is. De aandachtsgebieden liggen wat mij betreft bij verkeersveiligheid en afval. Ook zou ik graag meer samenhang creëren tussen Oud- en Nieuw Rijswijk. Dit zijn echt twee verschillende delen van Rijswijk. Misschien met een heel groot festijn, te organiseren op bijvoorbeeld de locatie op het station, met bijdragen van alle wijken.”

Nooit meer verhuizen ?
“Hahaha, natuurlijk niet!!!!”

door René Marquard

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!