Marijke van Os exposeert vanaf dinsdag 30 januari met ‘Keramiek en tekeningen’ in Museum Rijswijk.

Het keramische werk van Marijke van Os (Den Haag 1950) is uniek in zijn soort. Zeker toen zij het maakte in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Haar figuratieve objecten zijn ontwapenend eigenzinnig en kleurrijk en duidelijk beïnvloed door de directe beeldtaal van stripverhalen.
Een opvallende plaats in haar werk nemen de fantasierijke vazen in. Hoewel ze plat zijn, maken ze toch een ruimtelijke, driedimensionale indruk. Ze zijn gesloten – dus zonder directe functie – en vertonen vaak menselijke trekjes. Ze lijken op figuren met geheven armen of met de handen in de zij en zijn door de maakster ogenschijnlijk al gevuld met bloemen. Andere voorkomende motieven zijn wind, wolken, bloemen en water (regen). Je zou ze heel goed kunnen definiëren als keramische trompe-l’oeil, maar wel één die vol beweging zit en gelardeerd is met humor.
Alle plastieken zijn met de hand gemodelleerd en door de kunstenares met grote zorg geglazuurd met felle kleuren in grote vlakken.
Vergeleken met haar keramiek ontstaan haar tekeningen meer associatief. De eerste tekeningen kwamen voort uit ontwerpschetsen, waarin men soms de vaasvormen nog terugziet. Na een eerste idee laat ze echter alles los en tekent vervolgens wat spontaan in haar opkomt.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek (NL/ENG) over haar oeuvre:

Marijke van Os, keramiek, beelden en tekeningen.
Auteurs: Chris Reinewald, Liesbeth Crommelin en Peter van Trigt.
Uitgeverij Waanders & de Kunst, ISBN 9789462621831, prijs € 24,95.

Informatie: Anne Kloosterboer a.kloosterboer@museumrijswijk.nl of 070 3903617

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!