Tijdens het invullen van de stemwijzer van Prodemos gingen de wenkbrauwen bij onder meer Jeroen Weber, lijsttrekker van LP (Libertarische Partij) met regelmaat omhoog. Door de enigszins beholpen manier van vraagstellen is het volgens de LP soms onmogelijk een antwoord te geven die recht doet aan de visie van partij. Het zal de LP niet verbazen dat ook andere partijen hier tegenaan gelopen zijn.

Weber analyseert: ”Sommige stellingen van Prodemos suggereren bijvoorbeeld dat de gemeente bepaalde dingen kan uitvoeren, die feitelijk geen taak van de gemeente zijn. Verder zitten achter meerdere vragen al een soort ‘conclusies’ geplakt, waardoor je uiteindelijk gemakkelijk tegen het eerste deel van de stelling bent en tegen de tweede of andersom, kortom, er is in die gevallen geen goed antwoord mogelijk. Er horen geen blind verzonnen gevolgen van beleid achter vragen te staan, vragen horen neutraal en niet gekleurd te zijn. Tevens zijn sommige stellingen redelijk suggestief, waardoor je als je voor of tegen stemt al snel een stempel opgedrukt kan krijgen die niet bij de partij past. Nu maar hopen dat de kiezers straks de toelichtingen van de partijen lezen.”

AD Kieswijzer

“De kieswijzer van het Algemeen Dagblad daarentegen is helder, duidelijk en verkeerde antwoorden zijn vrijwel niet mogelijk. Dus als we toch moeten stemmen, dan stemt de LP qua stemwijzer dus voor de AD-stemwijzer.”

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!