Op woensdag 13 december is er in Gebouw Hofrust aan de Herenstraat 44B vanaf 20.00 uur een lezing genaamd “Het geheim van het hofje” door Willemijn Wilms Floet

Hofjes worden in Nederland al zeker zeshonderd jaar gebouwd, ze zijn geliefd en duurzaam en bijna elke oude stad kent een paar fraaie voorbeelden. Het hofje hoort tot ons bekendste cultuurgoed, het heeft in de loop van eeuwen een vaste plaats in ons collectief bewustzijn verworven. Maar veel mensen zullen moeite hebben een hofje aan te wijzen – ze zijn vaak een goed bewaard geheim, verborgen oases in de stedelijke drukte.

Willemijn Wilms Floet is als universitair docent verbonden aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Haar onderzoek en onderwijs richt zich op het architectonisch ontwerp dat de stad maakt. In 2014 promoveerde ze op een architectonische studie naar het hofje van liefdadigheid. In 2016 is de publieksversie van haar proefschrift verschenen Het Hofje, Bouwsteen van de Hollandse stad, 1400-2000, Van Tilt Nijmegen.

In dit royaal geïllustreerde architectuurboek worden de hofjes in acht steden in de Randstad (Amsterdam, Haarlem, Leiden, Gouda, Den Haag, Delft, Rotterdam en Dordrecht) op de kaart gezet, getekend en geanalyseerd. De hofjes zijn speciaal voor dit boek gefotografeerd door Katja Effting.

In de pauze en na afloop van de lezing kunt U een gesigneerd exemplaar kopen: “Het hofje. Bouwsteen van de Hollandse stad, 1400-2000”. Auteur: Willemijn Wilms Floet. Uitgever: Vantilt, Nijmegen. Aantal pagina’s: 242. Prijs: €29,95.

Vrijdag 15 december: Lichtjesavond in de Oude Kerk. Ook dit jaar levert de HVR weer een bijdrage aan de Lichtjesavond: in de torenomgang van de Oude Kerk vertoont de HVR oude films over Rijswijk. Verder zijn er oude Jaarboeken en uitgaven van de Stichting Rijswijkse Historische Projecten verkrijgbaar. Oude Kerk, Herenstraat 62B, 18 – 21 uur

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!