Niemand kent hem in Nederland, maar in het Chinese voetbal is Jason Vermeer (23) een grootheid. De jonge trainer werkt als innovatief voetbaltrainer in het Verre Oosten en heeft daar een grote reputatie opgebouwd in het kapitaalkrachtige Chinese voetbal.

“Als je iemand een zin wil laten schrijven, moet je ze eerst woorden leren en daarna nog laten zien wat die woorden samen betekenen”, begint hij zijn relaas met de uitleg hoe hij als voetbaltrainer werkt tegenover Nathan Sprey opgetekend door de website FCUpdate.nl De leermeester van Vermeer is Chris Kronshorst. Beiden overtuigend volger van de trainingsmethoden van oud-trainer Wiel Corver. Pas als de techniek goed is, kun je vervolgstappen maken.

Jason Vermeer dus, 23 jaar, geboren in Rijswijk. Bij Red Bull Salzburg werd hij trainer nadat hij afhaakte als speler. Oud NEC-trainer Peter Hyballa was zijn oefenmeester. Na Oostenrijk volgden
Blackpool, Madrid, Georgië, Rusland en Noorwegen. De link met China werk gelegd toen hij een training in Delft aan een Chinese jongen. Hij was de zoon Li Ming, recordinternational van China. Via hem kwam de Rijswijker in China terecht. Hij is nu werkzaam bij Beijing Guoan waar hij op handen gedragen wordt.

Uiteindelijk wil hij terug naar Nederland en aan de slag gaan als assistent of bij de jeugdopleiding. “De KNVB blijft achter bij vernieuwingen, ook de trainerscursus is verouderd. Want vergeet niet: een goede speler maakt nog geen goede trainer.”

Door Nathan Sprey (FCUpdate.nl) en Rijswijks Dagblad

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!