Zwerfafval geeft een rommelige aanblik en is slecht voor dier en milieu. GroenLinks heeft met de schoonaanhanger die Rijswijk gratis ter beschikking stelt een aantal keer opruimacties georganiseerd en gaat dit op 13 januari weer doen.

Ook is het voor inwoners mogelijk om bij de servicebalie van het stadhuis een gratis knijper en handring af te halen. Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht ondernemers om de omgeving van hun inrichting binnen een straal van 25 meter vrij te houden van zwerfafval. Maar met name afval van fastfoodketens houdt zich niet aan grenzen. En voor sportverenigingen en scholen geldt deze verplichting niet.

Bovendien lost opruimen alleen het zwerfafvalprobleem niet op. Uit onderzoek van o.a. het Centraal Planbureau en CE Delft blijkt dat uitbreiding van het statiegeldsysteem naar kleine flesjes en blikjes direct effect op het verminderen van zwerfafval. Lokale overheden, bedrijven en (milieu)organisaties uit Nederland en België zich hebben verenigd in de Statiegeldalliantie om samen de landelijke overheden aan te sporen statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren.

Wethouder Van der Meij heeft meermaals toegezegd om in 2017 met een zwerfafvalactieplan te komen. Maar tot op heden hebben wij nog geen actieplan ontvangen, waardoor het onduidelijk blijft welke acties er de komende tijd bovenop het huidige beleid te verwachten zijn.

GroenLinks wil van het college middels artikel 42 vragen onder meer weten welke extra acties verwacht kunnen worden bij het bijplaatsen van zwerfvuil, hoeveel gebruik er wordt gemaakt van de schoonaanhanger en of sportclubs en scholen ook een inspanningsverplichting hebben voor het opruimen van zwerfafval. Ook wil het weten of de gemeente zich gaat aansluiten bij de Statiegeldalliantie.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!