Verschillende gemeenteraadsleden hebben met het voltallige handhavingsteam gesproken over hun rol in de gemeente Rijswijk. Het handhavingsteam bestaat uit 11 personen waaronder boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) en inspecteurs openbare ruimte. Zij spraken ook over de goede samenwerking met de politie.

Driemaal per jaar hebben gemeenteraadsleden een bijeenkomst waar zij samen met burgemeester Michel Bezuijen gesprekken voeren over de handhaving van de openbare orde. Na een gesprek met de wijkagenten wilde men ook graag ‘bijpraten’ met het handhavingsteam.

Martine Koopman (D66) was aanwezig bij deze bijeenkomst en was verheugd bijgepraat te worden over de taken van de handhavers. “We hebben gezien wat voor breed scala aan taken het handhavingsteam heeft. In kleine groepjes kregen we te horen wat men doet met zwerfvuil, handhaving visbeleid en het opvangen van zwaar vervuilde personen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Zij zijn mede de ogen en oren van de wijk. Wanneer er bepaalde overtredingen worden gesignaleerd hebben de handhavers de mogelijkheid om middels een mobiele app te zien of de overtreder, van bijvoorbeeld het rijden op een scooter door het winkelcentrum Oud Rijswijk, eerder is gewaarschuwd.”

Behalve het handhaven heeft het handhavingsteam ook een preventieve signalerende rol. “Ik was verheugd om te horen dat zij ook zaken signaleren zoals radicalisering. Daartoe hebben zij in het begin van het jaar een training gehad die goed van pas komt. Omdat zij bijna altijd op straat lopen, zien zij als eerste dit soort zaken. Ook kregen we te horen dat degenen die het parkeerbeleid door middel van boetes handhaven, vooral in het begin daarop werden aangesproken en soms niet in de meeste leuke bewoordingen. Ook daar moeten zij mee leren omgaan.”

Foto’s: Martine Koopman en Erik van der Veer

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!