Geachte heer Van ’t Hek, beste Youp,

‘Doe even normaal Youp’, dat dacht ik toen ik deze week een stukje uit de Telegraaf las. De Telegraaf, ja, want als jij in beeld bent dan schrijft ook deze landelijke krant over een plaatselijke onsmakelijke en oneerlijke affaire.

Ik ben een groot fan van je. In weerwil van de kritieken van je Oudejaarsshow heb ik genoten. Voor mij is grappig, grappig en waarom zou er in een succesformule ineens vernieuwing moeten zitten? Je was niet alleen goed maar ook scherp en menselijk, eerlijk en soms ontroerend.

Je columns zijn ook al zo’n fenomeen en wat mij betreft bijna altijd raak. Zoals jij de taal bespeelt of mensen genadeloos neer zet! Als krabbelcolumniste ben ik daar jaloers op. Dat je meer dan 800.000 lezers hebt en dat velen daarvan in hun NRC beginnen met het lezen van jouw column: mijn eindredacteur wordt alleen al bij de gedachte helemaal warm.

Maar nu schrijf je aan de gemeente Rijswijk ‘doe even normaal joh’. Omdat je weleens een pizza eet bij een tentje vlakbij onze Rijswijkse schouwburg. Een restaurant dat daar al jaren illegaal zit. Als raadslid voel ik me aangesproken. En niet alleen als raadslid maar ook als sociaal-democraat die staat voor eerlijk delen voor iedereen. Maar je raakt mij, met die wat al te makkelijke oproep, vooral als mens/Rijswijker en fan van Youp.

Hoezo normaal? Volgens mij ben jij iemand van ‘ooit weleens een normaal mens ontmoet? En beviel het?’ En juist jij wijst mensen erop dat ze niet een beetje zelfgenoegzaam, ook niet als ze destijds die poster hadden hangen, maar alles wat op hen afkomt, voor zoete koek moeten slikken. En nu slik jij het verhaal van de boxer/uitbater als zoete koek? Onderteken je een soort manifest en schrijf jij mij ‘doe eens normaal’? Wat de gemeente doet is normaal hoor!

Namelijk zorgen voor gelijke rechten en plichten.

Er is misschien wel anderhalve meter dossier over de illegale bezetting van een restaurant in een beschermd natuurgebied. Alle details hoeft niemand behalve de rechter precies te weten. En die rechter heeft op het hoogste niveau bepaald dat deze uitbater illegaal op de plek zit waar hij zit. Alle details over die al jaren durende soap, over de smeekbedes en het geschmier van de Italiaanse familie, over het gedrag van sommige politici die zich dat weer graag lieten aanleunen: ik zal je dat besparen.

En ja, het is altijd vervelend als iemand weg moet van een plek waar hij zich geworteld voelt. Maar vind jij het normaal dat een illegaal die een aantal keren een mogelijkheid krijgt om zich te vestigen op een nieuwe plek, dit weigert?

Vind jij het normaal dat als je met iemand afspreekt dat hij de gelegenheid krijgt om zich aan de afspraken te houden, dat hij dat na bijna vier (!) jaar nog niet gedaan heeft? Vind jij het normaal dat hij dan beroemdheden voor zijn karretje spant zodat bijvoorbeeld de plaatselijke PVV-light daar ook achter kan staan?

Wel Youp, ik vind dat dus niet normaal.

Hartelijke groet,
Yvonne Hagenaars

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!