‘Alles wat je doet, doet ertoe’, zei ik deze week tegen een van mijn 18 klassen. En toen schreef ik dit stukje.

Zondag. Rustdag. Niet zo gek bedacht. Voor mij al sinds jaar en dag de dag dat de werkweek begint. Zeker in de politiek is dat een goede dag om partijgenoten te spreken, stukjes te schrijven voor de website of de stukken van de dinsdag (vaste vergaderdag in de gemeente Rijswijk) voor te bereiden. En sinds een aantal maanden, is zondag nu ook de dag dat ik probeer een column te schrijven. Wel, dat lukt dus ook niet iedere week.

De zaterdag begon met een uurtje zwerfvuil prikken in de Bomenbuurt, samen met GroenLinks. Ondanks de regen is het altijd leuk om even op straat te zijn en met mensen te spreken. Iedereen spreekt zijn afschuw uit over zwerfvuil maar zomaar vuil van een ander oprapen? Dat is iets wat niet zo snel gebeurt. Hoe leer je kinderen en ouders om dat wel te gaan doen? En natuurlijk eerst en vooral: geen rotzooi op straat te gooien. In het belang van alle inwoners van Rijswijk.

De dinsdag was er een bijeenkomst over het Jeugdbeleid. Pittige materie. De collega’s van bijna alle fracties waren er. We spraken we met een deskundige over de financiële gevolgen van een andere inkoopmodel. Wat blijkt: van de honderden aanvragen voor zorg is de meeste hulp te bieden binnen een vast bedrag. Slechts een klein aantal hulpvragen is heel ingewikkeld, duurt lang en vraagt een enorm bedrag. Door de organisatie te veranderen kunnen we veel bureaucratie te vermijden, betere hulp bieden en misschien zelfs geld besparen. Wat voorop staat: het belang van het kind.

Op woensdag was er een bijeenkomst voor alle vertegenwoordigers in de 23 gemeenten van de Metropoolregio Den Haag Rotterdam bij de remise van de RET. In de Openbaar Vervoer en Economische vestigingsbeleidscommissie waar ik voor Rijswijk in mag zitten, werd er gesproken over de zomerregeling van met name de metro in Rotterdam (wat zijn weerslag heeft op de veel gebruikte E-lijn in Den Haag) Het ging ook over de kaders die gelden voor het OV in onze regio. De samenwerking laat zien dat voor bijna iedereen het openbaar vervoer vooruit is gegaan en beter bereikbaar is geworden. Maar alles moet met steeds minder geld. Een flinke opgave. Maar de reiziger staat centraal.

Donderdagavond een gesprek gehad met iemand die de gemeentepolitiek in wil omdat hij denkt dat hij een verschil kan maken.

Wat ik mijn leerlingen heb gezegd is dat uit onderzoek is gebleken dat je daden en dat wat je overbrengt in een soort relatiewolk 600 mensen ver reikt. Altijd.

Mooi dat ik dit nu hier kan vertellen. Lezers van deze krant en mijn leerlingen: jullie staan iedere dag van de week centraal. Ook op zondag.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!