De scholen zijn weer begonnen. Hier in ons Rijswijk al twee weken. Ook is binnen de politieke partijen al een beetje de verkiezingskoorts aangebroken. Welke partijen doen mee? Stellen zittende raadsleden zich nog een keer kandidaat? Wie wordt lijsttrekker? En jij, Yvonne, ga jij door? Maar daarover een andere keer.

Want hoewel ik er in mijn column graag over bovenstaande zaken zou willen schrijven, denk ik dat de meeste Rijswijkers zich druk maken over iets wat ver weg gebeurd is en gebeurt.

Een grote ramp. Een onvoorstelbare storm met windsnelheden die in de geschiedenis van de wereld ongekend zijn. Wie van de week De Wereld Draait door heeft gezien kon een meteoroloog horen uitleggen dat zo’n monsterlijke storm alleen maar kan ontstaan omdat het klimaat verandert.

Dat het klimaat verandert weten we wel zeker. Dat door het veranderende weer er geen 20 miljoen mensen op de vlucht zullen zijn binnen nu en tien jaar maar 200 miljoen is ook iets waar eigenlijk niemand meer aan twijfelt. Daar krijgen we ook lokaal mee te maken. Dat er door wetenschappers gewaarschuwd is dat een nog heftiger effect van de opwarming van de aarde, de veranderingen van de winden zullen zijn, lijkt ons dagelijks bestaan niet te beroeren.

Maar dan is daar ineens die IRMA. En op dit moment dat ik schrijf die andere orkaan José. In de kraamkamer van de orkanen aan de westkust van Afrika warmt het water veel sneller op dan voorzien. De twee graden die de oceanen warmer zijn zorgen voor een enorme verdamping van ongekend veel vochtige lucht. En die produceren veel meer wind, veel meer water en dus een monster als IRMA. En dan is er ineens familie, zijn er vrienden daar die getroffen worden of verloren zijn.

Op mijn school zijn er leerlingen die stage lopen op Sint Maarten. Wat een heerlijke stage – lekker onder de tropische zon – moest zijn, werd voor deze leerlingen een nachtmerrie. En zo wordt school de wereld en bibberen wij docenten mee omdat er met een leerling heel lang geen contact was.

Hier in Rijswijk, en in 53 andere gemeenten, spreken we in de gemeenteraad over de verkoop van de Rijswijkse aandelen van ENECO. Er is gewaarschuwd dat ENECO als een van de weinige energiemaatschappijen mee helpt om de opwarming van de aarde te voorkomen. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde zegt over die verkoop ‘ons publiek belang gaat boven de winst op korte termijn’ en hij pleit ervoor om gemeenten verantwoordelijk te laten voor…beheersing van het wereldklimaat.

Hoezo lokale politiek? ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’.

Yvonne Hagenaars

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!