Mensen zijn grappige en soms voorspelbare wezens. Dat is extra merkbaar in de maand december, een maand waarin we misschien beter een ‘Facebookloos tijdperk’ kunnen inlassen. Immers, van 6 december tot en met 1 januari is het een clichématig gedoe van jewelste. Ik geef een paar voorbeelden.

Als Sint en zijn Zwarte Pieten op 6 december nog maar nét verdwenen, of het barst los: op die dag worden miljoenen berichten uitgewisseld met ‘fijne feestdagen’, leuke plaatjes die op Kerstmis slaan en komen de eerste nieuwjaarswensen alweer in beeld. Natuurlijk moeten wij de goede bedoelingen waarderen. Maar toch kan ik een glimlach niet onderdrukken als ik een opgesierde kerstboom op facebook te zien krijg met daaronder de tekst: ‘hij staat’ …..

Maar met alle kerstplaatjes en kerstwensen zijn we er nog niet. Op 26 december, ’s avonds om 12 uur verdwijnen die plaatjes over kerstmis. Tegelijkertijd houdt Sky Radio op met het uitzenden van programma’s als The Christmas Station. Op dat moment starten we met weer nieuwe berichten die dan gaan over het wensen van een fijne jaarwisseling in combinatie met een gelukkig nieuwjaar. Je ziet dan hordes mensen andere mensen nieuwjaarswensen sturen waarop het antwoord dan ‘van hetzelfde’ luidt… Zo tegen 31 december aan barst het weer los van de opmerkingen over vuurwerk en de reclames over de ‘beste oliebollen’.

De vuurwerkdiscussies zijn soms heftiger dan het vuurwerk zelf. De één zegt geen afscheid te willen nemen van het vuurwerk, want dat is nu eenmaal een traditie die wij ons niet laten afpakken; de ander reageert geïrriteerd dat zijn of haar hond die avond van angst voor het geknal de kast niet uit durft.

Nogmaals: we moeten blij zijn met de goede bedoelingen. Dat ben ik zeker en ik wil niet versleten worden als een sombere man. Maar ik kan er wel de humor van inzien van al die voorspelbare en clichématige berichten.

Hoe dan ook: ik wens u en uw geliefden een goed en gezond 2018 toe. Maar ook 2018 zal voor de meesten bestaan uit ups en downs. Die horen helaas bij elkaar…. Ik gun u alle ups! Laten we in ieder geval goed zijn voor elkaar zijn en elke dag genieten van het leven. Dat zal al moeilijk genoeg zijn… Desondanks mijn gemeend advies: Vier Het Leven! Elke dag van 2018 en van alle daarna volgende jaren!

Onderstaand eenvoudige gedichtje, geschreven door Toon Hermans kan niet op tegen al die ‘gelukkig nieuwjaarswensen’ op Facebook, maar ik hoop dat we die toch in de praktijk zullen brengen.

  Vandaag is de dag
  hij komt maar één keer,
  morgen dan is het
  vandaag al niet meer.
  Niet zeuren, geniet
  van het leven, het mag,
  maar doe het vandaag,
  want vandaag is de dag.

René Marquard

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!