De gemeente Rijswijk zou de zorg voor pleegkinderen moeten verlengen tot 21 jaar. Dat is tenminste het voorstel van het CDA Rijswijk dat een veilig en stabiel thuis ook voor pleegkinderen ouder dan 18 jaar van groot belang vindt. “Jongeren zijn niet opeens volwassen als ze 18 jaar zijn geworden.”

Wettelijk is het nu zo geregeld dat de pleegzorg en de vergoeding voor pleegkinderen na het 18e levensjaar ophoudt. Hierdoor moeten sommige jongeren het pleeggezin verlaten en komen daardoor opnieuw in de problemen.

“Jongeren zijn niet opeens volwassen als de kalender vertelt dat ze 18 jaar zijn geworden”, zegt het CDA Rijswijk. “Wel worden er op dat moment worden allerlei volwassen keuzes verwacht. Over wonen, opleiding, over inkomen, over werk, over zorg en ondersteuning. De meeste jongeren kunnen nog jaren na hun 18e verjaardag terugvallen op hun ouders, maar dat geldt vaak niet voor pleegkinderen. Sinds de decentralisatie van de Jeugdwet hebben gemeenten de mogelijkheid om de pleegzorg te verlengen. CDA Rijswijk wil dat de gemeente daar gebruik van maakt en de menselijke maat toepast.”

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!