Revue artiest Johan Buziau is door de belangstelling die de Rijswijkse Schouwburg vorig jaar aan hem heeft geschonken, een meer dan bekende Rijswijker. Veelal waren de foto’s die van hem gemaakt zijn in zwartwit.

De Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TIN) is onlangs verrijkt met een schenking van zestien vroege kleurenopnames van de beroemde  revuester Johan Buziau (1877-1958). Het zijn vroege kleinbeeld kleurendia’s uit de jaren 1939/1940, een tijd waarin zwart-wit fotografie nog de standaard was. De opnames zijn vermoedelijk gemaakt door amateur-fotograaf Evert Deddes (1914-1990) uit Rotterdam.

Alle geschonken kleuren-opnames zijn van de Bouwmeester revue “Jolijt” onder leiding van Louise Bouwmeester-Sandbergen. Deze revue ging op 24 december 1939 in première in de Groote Schouwburg in Rotterdam en tourde daarna in 1940 door Nederland, onder andere in Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Bijzonder is ook dat de foto’s tijdens de voorstelling vanuit de zaal gemaakt lijken te zijn. De foto’s zijn daarom soms wat onscherp maar wel heel levendig.

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!