In het januari-magazine van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) doet de Rijswijkse burgemeester een oproep aan de regering en in het bijzonder de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren tot het verschaffen van duidelijkheid over het wel of niet toestaan van bepaalde demonstraties.

“Elk jaar vinden tientallen evenementen en demonstraties plaats, waarbij de samenleving zich hardop afvraagt of er wel ruimte voor moet zijn. Denk aan bijeenkomsten van bepaalde regimes, of een demonstratie tegen de komst van een buitenlandse minister. De afweging of iets wel of niet doorgaat, is aan de burgemeester. Het afwegingskader was jarenlang duidelijk, maar voldoet niet meer, stelt de Rijswijkse burgemeester Michel Bezuijen in het VNG-blad. Burgemeester zitten hierdoor behoorlijk in de knel. Namens hen luidt Bezuijen de noodklok. Hij doet een dringend beroep op de regering om snel duidelijkheid te verschaffen. (…)

“Ik spreek uit eigen ervaring. De gemeente Rijswijk is met 51.000 inwoners een rustige en veilige gemeente waar je niet snel demonstraties zou verwachten. Niets is minder waar. Meerdere keren per jaar vinden in onze stad bijeenkomsten en demonstraties plaats die gepaard gaan met de nodige media- en politieke aandacht. Ook bij een festival ter ere van de Eritrese cultuur ontstond vorig jaar discussie. Kern van deze discussie was dat het niet zo kon zijn dat een regime dat de mensenrechten schendt, een bijeenkomst in Rijswijk hield. De rijksoverheid doet er alles aan om het Eritrese regime buiten de deur te houden, maar op het moment dat er een evenement plaatsvindt, houdt Den Haag zich stil en is het ineens aan de burgemeester. Ik begrijp dat het zo werkt, maar mijn gevoel komt hiertegen in opstand.”

(…)
“Om te voorkomen dat de positie van burgemeesters nog verder in de knel raakt, roep ik de regering en in het bijzonder de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren op tot het verschaffen van duidelijkheid. We zijn als burgemeesters gebaat bij een helder verhaal over de mogelijkheden en beperkingen bij het wel of niet door laten gaan van demonstraties en bijeenkomsten.”

Kijk voor het gehele artikel op: Zie voor het hele artikel: https://vng.nl/betoog-michel-bezuijen-burgemeester-rijswijk-burgemeesters-in-de-knel

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!