Het thema van Open Monumentendag dit jaar is “Boeren, burgers en buitenlui”. In dit kader worden verschillende gratis te verkrijgen wandel- en fietsroutes samengesteld die langs de vele monumenten in Rijswijk leiden. De wandelroute is te verkrijgen in de Oude Kerk bij de opening, in Museum Rijswijk en in de kraam van de Historische Vereniging Rijswijk op de Van Vredenburchweg tijdens het Strandwalfestival. Ook op de website van de HVR is actuele informatie opgenomen (www.historischeverenigingrijswijk.nl ).

Op zaterdag 9 september is op de Van Vredenburchweg, ongeveer tegenover huisnummer 3, de Historische Vereniging Rijswijk met een kraam aanwezig, met informatie en veel interessante literatuur.
Hieronder het gedetailleerde programma van de Open Monumentendag

Zaterdag 9 september
11.00 – 12.00 uur Opening van Open Monumentendag 2017 door de wethouder voor Cultureel Erfgoed mw. Marloes Borsboom in de Oude Kerk. Tevens reikt de wethouder de gemeentelijke Monumentenprijs 2017 uit en een aantal monumentenbordjes.

Heel bijzonder dit jaar is de introductie van de App (applicatie) “Rondje Rijswijk”, waarin wandel- en fietsroutes in Rijswijk zullen worden opgenomen. Om te beginnen met enkele “monumentenroutes”, ook om het voor jongeren extra leuk en aantrekkelijk te maken. Maar ook “oudere jongeren” zullen er veel plezier aan beleven! De App is gratis te downloaden via Google Play of de App Store. Marloes Borsboom geeft het officiële startsein voor de ingebruikname van de App. De muziek voor, tijdens en na afloop van de opening wordt verzorgd door leerlingen van Trias.

10.00 – 16.00 uur Openstelling Schaapweimolen, Molenwetering 2. Een Poldermolen uit 1826 van het type “grondzeiler”; deze bemaalde tot 1944 zelfstandig de Plaspoel- en Schaapweipolder. In 1988 werd de molen in zijn geheel verplaatst naar de huidige locatie, in verband met het tracé van Rijksweg A4. Een uniek monument op een unieke locatie in de Hoekpolder! De molenaar, de heer Wim Hazeu, heet u graag welkom om over zijn monumentale molen te vertellen.

11.00 – 16.00 uur Openstelling Gemaal van de Plaspoel- en Schaapweipolder, Jaagpad 6. Dit gemaal is gebouwd in 1874 als stoomgemaal, naar ontwerp van de architect P.A. Korevaar. In 1924 werd de installatie verbouwd tot dieselgemaal. Sinds 1989 draait het gemaal op elektriciteit, maar het heeft nog steeds de dieselpomp: deze kan desgewenst nog in bedrijf worden gesteld.

12.00 – 17.00 uur Oude Kerk, Herenstraat 62B: open ter bezichtiging van de monumentale kerk en de tentoonstelling over het OMD-thema “Boeren, burgers en buitenlui”. Deze Oude Kerk is de vervanger van een romaanse kerk uit de 11e eeuw. De vierkante bakstenen toren dateert uit omstreeks 1400 en is nu inpandig. In de 15e eeuw werd het schip naar het westen uitgebreid, waardoor de toren werd ingesloten. Koor uit de 15e eeuw, sacramentshuisje aan de noordgevel uit 1514 en sacristie aan de zuidgevel uit 1524.
De ingangspartij dateert uit de 18e eeuw.

12.00 – 17.00 uur Openstelling Hofrustkapel, Herenstraat 44B. De kapel is gebouwd als gereformeerde kerk in 1894 door de architect R. Kuipers. In de jaren 1912-1913 is de kerk uitgebreid door architect Tjeerd Kuipers. In 1975 is er een door J. van Gelder in 1891 gebouwd orgel in geplaatst, afkomstig van de gereformeerde Westerkerk in Den Haag. Sinds 1984 in gebruik door en in eigendom van de Volle Evangelie Gemeente.

12.00 – 17.00 uur Openstelling St. Bonifatiuskerk, Van Vredenburchweg 69. De Bonifatiuskerk is een neogotische kruiskerk, met een lengte van 58,5 meter en een breedte van 22,5 meter van de hand van Nicolaas Molenaar (leerling van Cuypers). In de kerk is ambachtelijk vervaardigde ornamentiek te bezichtigen, zoals beeldhouwwerk, houtwerk, schilderingen, glas-in-lood, tegeltableaus, zilver-, goud- en kopersmeedwerk. Boven het kerkportaal staat een beeld van de H. Bonifatius, dat in 1854 werd geschonken aan de parochie. In de kerk is een reeks van 14 kruiswegstaties (tegeltableaus) van de hand van Theo Molkenboer. Tijdens Open Monumentendag worden er rondleidingen gegeven en op de koorzolder wordt tekst en uitleg gegeven over het grote orgel.

12.00 – 16.00 uur Openstelling van de Oranjerie van Villa Elisa, Julialaantje 6, met een demonstratie vouw- en bouwplaten van Piet Design. Dit jaar kan deze bijzondere Oranjerie weer worden bewonderd! De Villa Elisa is rond 1870 in chaletstijl gebouwd, als gastenverblijf bij de Buitenplaats Welgelegen. De gietijzeren Oranjerie dateert uit ca. 1830, toen deze aan het koetshuis van de Buitenplaats Welgelegen werd gebouwd.

12.00 – 17.00 uur Openstelling van het monumentale Landgoed Te Werve, Van Vredenburchweg 105. Het prachtige landhuis, de duiventoren, het voormalige botenhuis, de recent gerestaureerde toegangsbrug en de poortwachterswoning zijn zeker een bezichtiging waard! Deze objecten zijn vandaag alleen van de buitenzijde te bewonderen.

12.00 – 17.00 uur Openstelling van boerderij (thans “Herberg”) Vlietzigt. Dit monument stamt uit 1890. De stal naast het woonhuis heeft een gevel in de Hollandse Neorenaissancestijl, wat voor deze periode zeer uniek is. Bij de achtergelegen oorspronkelijke hooischuur “Op Visite”, nu onderdeel van de uitspanning, ligt voor bezoekers informatie klaar over het monument Vlietzigt. Aldaar is het natuurlijk ook mogelijk om een momentje uit te rusten en de honger te stillen of dorst te laven!

13.00 – 16.00 uur Speciaal voor de jongeren (leeftijd ongeveer groep 7 en 8 van het basisonderwijs) zal een verhalenverteller rondleidingen geven en spannende verhalen vertellen over bijzondere monumenten zoals paleizen en wat er in die tijd gebeurde! De start is elk heel uur vanaf het museumplein, de wandeling duurt circa drie kwartier. Broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes zijn natuurlijk ook welkom. En zelfs ouders mogen meelopen……!

Zondag 10 september

11.00 – 15.30 uur Openstelling Museum BB Bunkers, Van Vredenburchweg 176A
Dit jaar is voor het eerst het nieuwe museum te bezichtigen. Daar kunt u van alle diensten van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking een selectie zien van uitrustingsstukken waarmee werd gewerkt. Daarnaast ziet u de inrichting van een eenvoudige schuilplaats en ziet u ook welke gevolgen een kernwapenaanval zou hebben gehad. Nergens in Nederland kunt u dergelijk totaalbeeld aanschouwen. Het gebouw, dat in de Duitse periode als keukengebouw voor de manschappen dienst deed, heeft ook na de oorlog verschillende andere functies gehad. Zo is het een groot aantal jaren in gebruik geweest bij de plantsoenendienst en ook de scouting is er gehuisvest geweest.

12.00 – 17.00 uur Ook vandaag is boerderij Vlietzigt te bezichtigen. Bij de achtergelegen oorspronkelijke hooischuur “Op Visite”, nu onderdeel van de uitspanning, ligt voor bezoekers informatie klaar over het monument Vlietzigt.

12.00 – 16.00 uur Oldtimershow rond de Oude Kerk, georganiseerd door de Winkeliersvereniging
Oud Rijswijk

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!