Beleef de Vrede van Rijswijk op zondag 1 oktober in Museum Rijswijk en de Oude Kerk, georganiseerd door Concertkoor Rijswijk. Na de concerten kan onder het genot van een hapje en drankje nagenoten worden bij De Wits en Bistro en ’t Poortje van Verlaan met een heerlijk Vrede van Rijswijk menu.

Vandaag is het precies 320 jaar geleden (in 1697 om precies te zijn) dat de Vrede van Rijswijk gesloten is. Het verdrag maakt een eind aan de Negenjarige Oorlog tussen Frankrijk en de zogenaamde Grote Alliantie, die bestond uit onder meer de Republiek der Verenigde Nederlanden, Engeland, Oostenrijk, Savoye, Zweden en Spanje. Een maand later ondertekende ook de keizer van het Duitse Heilige Roomse Rijk het verdrag.

Bij het verdrag werd Willem III als koning van Engeland erkend en hij kreeg zijn prinsdom Oranje terug. Daarnaast ontving Spanje alle veroveringen in de Zuidelijke Nederlanden, Catalonië en Italië terug. Ook werd bepaald dat Lotharingen weer een zelfstandig hertogdom werd. Het zou echter wel onder het Duitse Rijk vallen.
De Negenjarige Oorlog (1688-1697) was een strijd met als inzet de Franse hegemonie in Europa.

Bron: Vandaagindegeschiedenis.nl

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!