De eerste asielzoekers komen uiterlijk 1 september 2016 komen naar de voormalige Technische Hogeschool aan de Lange Kleiweg in Rijswijk, zo meldt Omroep West. Een groep van 500 asielzoekers zal maximaal vijf jaar in Rijswijk verblijven. Dat meldt de gemeente Rijswijk in een brief aan de gemeenteraad. Eerder hoopte het college van Rijswijk in het eerste kwartaal van 2016 de eerste vluchtelingen op de locatie te ontvangen. De gemeente heeft met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de afspraak gemaakt dat er nooit meer dan 500 asielzoekers tegelijkertijd in het asielzoekerscentrum (azc) wonen.
Bovendien mag de gemeente de huurovereenkomst met het COA beëindigen als ‘blijkt dat de aanwezigheid van het azc aantoonbaar leidt tot ernstige verstoring van de openbare orde in de directe omgeving’. Voorwaarde is dan wel dat het COA geen maatregelen heeft genomen om de verstoring op te lossen.

De gemeenteraad van Rijswijk stemde in oktober in met de komst van een azc. Bij een hoofdelijke stemming waren negentien raadsleden voor het plan en acht tegen. Aanvankelijk hadden het COA en de gemeente het voormalige belastingkantoor bij winkelcentrum In de Bogaard op het oog als plek voor het azc. Maar hiervoor bleek weinig draagvlak.

Omwonenden spraken na de bekendmaking hun zorgen uit over de komst van de vluchtelingen naar de voormalige Technische Hogeschool die leegstaat. Dit deden ruim zestig mensen tijdens een informatieavond die de gemeente had georganiseerd. Volgens burgemeester Michel Bezuijen kregen de mensen tijdens de avond ‘de ruimte om hun vragen te stellen en opmerkingen te maken’.

Bron: Omroep West

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!