De actie ‘Schone lucht in Rijswijk’ van GroenLinks komt komende zaterdag naar winkelcentrum In de Bogaard. Het vraagt aandacht voor de slechte luchtkwaliteit in Rijswijk en in het bijzonder rond de Prinses Beatrixlaan. Want iedere Rijswijker heeft recht op schone lucht. Het team van GroenLinks gaat in gesprek met het winkelend publiek over de situatie en biedt mensen de mogelijkheid om de petitie die oproept tot meer maatregelen voor gezonde lucht te tekenen.

Afgelopen september oordeelde de rechtbank dat de Nederlandse overheid snel maatregelen moet treffen voor een betere luchtkwaliteit. GroenLinks was blij met deze uitspraak, maar de Staat ging ertegen in beroep, omdat de rechter de overheid verbood om in de toekomst maatregelen te nemen die de luchtkwaliteit verslechteren. Wat GroenLinks betreft is het juist goed dat bijvoorbeeld op de A4 die dwars door Rijswijk loopt, de tijdelijke verlaging van de maximumsnelheid van 130 km/uur naar 100 km/uur niet zomaar weer terug te draaien is.

Dat de situatie in Rijswijk urgent is, bleek vorig jaar wel toen bekend werd dat Rijswijk, na Rotterdam, de gemeente met de slechtste luchtkwaliteit van Nederland is. Luchtvervuiling is ongezond en veroorzaakt ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Daarom wil GroenLinks dat de gemeente snel meer maatregelen neemt voor gezonde lucht. Dat kan bijvoorbeeld door het uitbreiden van de milieuzone en het ontmoedigen van tweetaktscooters. Maar ook met het stimuleren van wandelen en fietsen en door te zorgen voor goede ov-verbindingen,
kunnen we zorgen voor schonere lucht.

Meer weten over de situatie in Rijswijk, de gezondheidsrisico’s en wat we kunnen doen voor schone lucht? De petitie tekenen? Kom dan zaterdag 21 oktober tussen 12 en 16 uur naar In de Bogaard of ga naar www.rijswijk.groenlinks.nl/schonelucht.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!