“Ik ben trots op de gemeente Rijswijk”, zegt programmamanager Femmie Smit van ‘In het Wild Levende Dieren’ op de website van de dierenbescherming. De manier waarop onze gemeente het ganzenprobleem bij De Put wil bestrijden, valt in goede aarde. “In plaats van het doden van dieren gaan zij aan de slag met actief beheer van nesten.”

Met name De Put ondervindt veel hinder van de overpopulatie van uitheemse ganzen. “Elk jaar vreten die onze grasvelden op en poepen alles onder”, vertelde Ed van Mosel, voorzitter van de Rijswijkse Zwem Vereniging, eerder op deze site. De Gemeente Rijswijk erkende dit probleem en ondernam actie. De manier waarop krijgt bijval van Femmie Smit: “In plaats van het doden van dieren gaan zij echter aan de slag met actief beheer van nesten. Elke twee weken gaan ambtenaren en vrijwilligers langs de bekende broedplekken om eieren die nog niet ontwikkeld zijn, te behandelen. Op die manier willen zij geboortes beperken. Eigenlijk niet anders dan hoe wij aan geboortebeperking doen. Verstandige actie! Daarnaast worden er ook aanpassingen aan de omgeving gedaan en gaat rondom de zwemplas in Rijswijk continue verjaging plaatsvinden. Kers op de taart is, dat er ook een plek wordt ingericht waar ganzen juist wel welkom zijn en mogen grazen.”

De programmamanager rondt haar lofzang als volgt af: “Al met al ben ik trots op de gemeente Rijswijk dat zij alles op alles zet om ganzen op een duurzamere manier te beheren. Ik roep dan ook betrokken ganzenliefhebbers op om zich te melden bij de gemeente om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Wie weet wordt Rijswijk wel hét voorbeeld voor andere gemeenten.”

Het hele artikel over het ganzenprobleem kunt u lezen op: www.dierenbescherming.nl

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rijswijk? Gratis abonneren!